3 Jan 2010

Computer GK : Computer Questions and Answers(Part-I)


1. Who invented Compact Disc?
Ans : James T Russel
2. Which day is celebrated as world Computer Literacy Day?
Ans : December 2
3. Who invented Java?
Ans : James A Gosling
4. Longhorn was the code name of ?
Ans : Windows Vista
5. Who is known as the Human Computer of India?
Ans : Shakunthala Devi
6. What is mean by Liveware?
Ans : People who work with the computer
7. Which computer engineer got Nobel Prize for literature in 2003?
Ans: J.M. Coetzee
8. 'Weaving The Web' was written by.....
Ans : Tim Burners Lee
9. What is Beta Test?
Ans : Trial test of a computer or software before the commercial launch
10. 'Do no evil' is tag line of ......
Ans : Google
11. First Indian cinema released through internet is .....
Ans : Vivah
12. Rediff.com was founded by.....
Ans : Ajith Balakrishnan and Manish Agarwal
13. What is the extension of PDF?
Ans : Portable document format
14. Mows is a type of mouse for ........ people
Ans : Physically handicapped people
15. Orkut.com is now owned by ......
Ans : Google
16. World's first microprocessor is .....
Ans : Intel 4004
17. What is SQL?
Ans:  Structured Query Language
18. What is the expansion of COBOL?
Ans : Common Business Oriented Language
19. What is the expansion of SMS?
Ans : Short Message Service
20. Which IT company's nickname is ' The Big Blue ' ?
Ans : IBM
21. What is the full form of  IEEE?
Ans : Institute of Electric and Electronic Engineers
22. Who developed COBOL?
Ans : Grace Murry Hopper
23. Email was developed by......
Ans : Raymond Samuel Tomlinson (Ray Tomlinson)
24. Green dam is ......
Ans : Web Filter
25. What is the expanded form of CMOS ?
Ans : Complementary Metal Oxide Semoconductor
26. Who is Netizen ?
Ans : Net Citizen (Citizen who uses internet)
27. What is Scareware?
Ans : Fake antivirus softwares
28. When was the first smart phone launched?
Ans : 1992 (IBM Simon)

No comments:

Post a Comment